Kontinentalna.hr
Image default
DogađanjaSjeverozapadna HrvatskaUlični festivali i manifestacije

Špancirfest – zabavite se na odličnom uličnom festivalu u predivnom Varaždinu

Što je Špancirfest i zašto je ovaj ulični festival jedan od najvećih i najposjećenijih u Hrvatskoj i Srednjoistočnoj Europi? Koje sve atrakcije i događanja možete vidjeti u Varaždinu za vrijeme Špancirfesta? Kako je koncipiran Špancirfest i zašto je jedan od događaja u Kontinentalnoj Hrvatskoj koje obavezno trebate posjetiti?

Špancirfest je jedan od najvećih i najpopularnijih uličnih festivala u Hrvatskoj, a posjećuju ga mnogobrojni domaći i strani turisti. Događanje koje na desetak dana grad Varaždin pretvori u jednu veliku pozornicu atraktivno je i mladim i starijim posjetiteljima. Raznovrsna cjelodnevna događanja, predstavljanje tradicije varaždinskog kraja, ali i veliki koncerti popularnih glazbenika – razlog su zašto Špancirfest mora završiti na vašoj listi festivala koje trebate posjetiti.

Špancirfest jedan od najvećih uličnih festivala

Iako Varaždin tijekom čitave godine privlači mnogobrojne domaće i strane turiste, brojke posjetitelja strelovito rastu za vrijeme Špancirfesta. Ova popularna manifestacija prepoznata je širom Hrvatske, Europe i svijeta te nimalo ne čudi veliki dolazak stranih gostiju.

Špancirfest je svakako jedan od najvećih uličnih festivala u Hrvatskoj, a mogli bismo reći kako je i jedan od prepoznatljivijih festivala u ovom dijelu Europe. Bogat i raznovrstan program koji ulice Varaždina pretvara u veliku pozornicu pravi je mamac za sve vrste posjetitelja.

špancirfest varaždin španciranje spancirfest varazdin turizam festival dobrih emocija turisti spanciranje
(Photo: Kontinentalna.hr)

Od raznovrsnih uličnih performera, preko odlične prezentacije tradicijskih običaja i tradicionalnih proizvoda pa sve do odličnih koncerata popularnih domaćih i stranih glazbenika. Špancirfest svakako možemo ubrojiti u jednu od prepoznatljivijih manifestacija Kontinentalne Hrvatske.

Ulice Varaždina prepune događanja i atrakcija

Zahvaljujući svojem kultnom statusu popularnog uličnog festivala, u Varaždin dolaze mnogobrojni performeri iz Hrvatske, Europe i svijeta. Ulice predivnog baroknog grada za vrijeme Špancirfesta postaju jedno veliko umjetničko platno u kojem mogu uživati svi posjetitelji potpuno besplatno.

Promišljeni scenski nastupi vrsnih performera oduševljavaju i nasmijavaju posjetitelje za vrijeme trajanja čitavog Špancirfesta. Od zabavnih i vještih trikova, preko atraktivnih predstava pa sve do iluzionističkih atrakcija koje uvijek izazivaju veliki interes publike.

Atraktivna događanja moguće je pronaći na svim glavnim ulicama predivnog Varaždina. Sam koncept Špancirfesta povezuje Stari grad kao jednu od najvažnijih znamenitosti Varaždina s centralnim trgom grada Varaždina koji uvijek obiluje posjetiteljima. Dakako, iz centra grada performeri se rasprostrane po raznim uličicama te je gotovo na svakom koraku moguće pronaći atraktivne nastupe i zabavan sadržaj.

Mnogobrojne pozornice i koncerti za ljubitelje glazbe

Špancirfest donosi nekoliko glavnih pozornica u raznim dijelovima grada, s ciljem da posjetitelji sami biraju sadržaj i pozornicu koja im se čini najatraktivnija. Najveća i najznačajnija pozornica uglavnom je smještena tik uz Stari grad Varaždin, gdje se redovito održavaju veliki koncerti popularnih domaćih i stranih glazbenika. Upad na te koncerte se plaća, no s obzirom na renomirana glazbena imena – mnogima nije problem izdvojiti ispodprosječne novčane svote za uživanje u koncertima.

špancirfest varaždin španciranje spancirfest varazdin turizam festival dobrih emocija turisti novo
(Photo: Kontinentalna.hr)

Uz glavnu pozornicu, vrlo važnu ulogu ima i pozornica smještena u samome centru grada gdje se redovito održavaju besplatni koncerti i razna druga događanja. Dakako, tu je još nekoliko manjih pozornica za razne glazbene ukuse, kako bi posjetitelji mogli odabrati upravo ono što im odgovara.

Uživanje u glazbi ne svodi se samo na velike pozornice Špancirfesta jer glazbenih događanja ima diljem Varaždina. U vrijeme Špancirfesta mnogi ugostiteljski objekti angažiraju glazbenike i bendove kako bi upotpunili zabavnu i veselu atmosferu. Trebamo spomenuti i velike šatore u kojima se događaju nezaboravni partiji i druženja, a koje obožavaju mnogi ljubitelji dobre zabave, hrane i pića.

Bogat program za djecu i mlade posjetitelje

Posebno nas je oduševila razigrana atmosfera i dječji smijeh koji se čuje u mnogim dijelovima Varaždina. Vesela djeca koja uživaju u svakom kutku okićenog grada, oduševljena su mnogobrojnim performerima koji uvijek donose dozu zagonetnosti i zabave. No, program za djecu ne svodi se samo na ulične performere već je pomno strukturiran od strane raznih stručnjaka.

Među djecom posebno je popularan dječji kutak koji se uglavnom nalazi u jednom zasebnom dijelu Starog grada, a gdje je sve podređeno uživanju djece. Kroz čitav program Špancirfesta u tom se dijelu odvijaju mnogobrojne aktivnosti prilagođene djeci, a posebno veseli osjetiti zabavnu i veselu atmosferu koja se daleko čuje. Djeca tako mogu uživati u raznovrsnim radionicama, predstavama i plesnim nastupima. Dakako, ideja je da se djeca u što većoj mjeri uključe u takva događanja pa nije rijetkost održavanje zabavnih igara, plesnih škola, itd. Sadržaja za djecu definitivno ne manjka i u to ćete se uvjeriti podno zidina Starog grada Varaždin.

Predstavljanje tradicije varaždinskog kraja

Za vrijeme Špancirfesta diljem grada postavljene su mnogobrojne kućice i štandovi na kojima lokalni obrtnici i proizvođači mogu predstaviti svoje aktivnosti i proizvode. U tim se kućicama zaista može pronaći svašta, a posebno veseli vidjeti mnogobrojne poljoprivredne proizvođače koji predstavljaju raznovrsne domaće proizvode protkane velikim trudom, ljubavi i iskustvom.

Tijekom Špancirfesta redovito se održavaju događanja u kojima glavnu ulogu imaju lokalna kulturno-umjetnička društva koja na sebi svojstven način predstavljaju tradiciju svojeg kraja. Posjetitelji Špancirfesta tako mogu iz prve ruke upoznati tradicijske običaje Varaždinske županije, ali i pogledati iskusne pojedince koji nastoje održati tradiciju kroz razne aktivnosti.

Obilje zabave, smijeha i veselja na Špancirfestu

Špancirfest se vodi geslom “festival dobrih emocija” i kada posjetite događanja u baroknom Varaždinu zaista se u te dobre emocije možete uvjeriti. Smijeh i veselje mogu se osjetiti na svakom kraku i to je ono što ovaj festival čini zaista posebnim i izuzetno privlačnim. Posjetitelji kao da sve svoje brige ostave doma i dođu se zabaviti u atrakcijama koje performeri, glazbenici i svi drugi sudionici Špancirfesta predstavljaju.

špancirfest varaždin španciranje spancirfest varazdin turizam festival dobrih emocija turisti
(Photo: Kontinentalna.hr)

Posebno će vas obradovati smijeh i radost koja dopire s dječjih lica, koja jednostavno ne mogu suspregnuti sretne osjećaje kada vide pozitivnu energiju grada. Glazbeni nastupi na mnogobrojnim ulicama u centru grada naprosto vam neće dozvoliti negativne emocije i vjerujemo da ćete uživati u laganom španciranju kroz gradske ulice prepune ljudi. Festival dobrih emocija zaista je događaj koji morate posjetiti barem jednom u životu.

Što sve možete vidjeti i posjetiti u Varaždinu?

Varaždin je predivan barokni grad u kojem ćete uživati i kada nema Špancirfesta. Zanimljivo, ovaj predivan gradić u Sjeverozapadnoj Hrvatskoj do 1776. godine bio je glavni grad Hrvatske. Bogata povijest i mnoštvo atraktivnih zbivanja, ovom su gradu donijela mnogobrojne zanimljive atrakcije. Posebnu pažnju posjetitelja plijeni sjajno očuvana utvrda Stari grad, koju okružuje mnoštvo zelenila i predivna pješačka staza.

Sam centar grada nanovo je uređen tradicionalnim stazama pa ćete na ulicama diljem Varaždina osjetiti prisutnost nekih prošlih vremena. Svemu tome uvelike pridonose očuvane stare zgrade i palače, kojih ima na svakom koraku – a kroz koje je ispisana bogata povijest Varaždina. Neke od popularnijih palača su: Palača Sermage, Palača Erdody, Palača Patačić, Palača Herzer, itd.

Želite li prošetati Varaždinom svakako preporučamo posjet Varaždinskom groblju (jednom od najljepših europskih groblja), a odlična destinacija za šetnju svakako je popularna Šetnica uz Dravu gdje se nalaze i otvoreni gradski bazeni u kojima se možete osvježiti u ljetnim danima.

Varaždin se može pohvaliti i bogatom gastro ponudom. Želite li uživati u gastronomskim užicima varaždinskog kraja svakako svratite u Restoran Bedem koji se nalazi tik uz dvorac Stari grad, a atraktivnu ponudu jela doživjet ćete i u Restoranu Santa Maria (malo izvan centra grada). Ljubitelji noćnog života također se mogu kvalitetno zabaviti u Varaždinu, a atraktivnu ponudu pića i zabave pronaći ćete prošetate li užim centrom grada Varaždina.

Zašto posjetiti Špancirfest?

Špancirfest je jedan od najpopularnijih uličnih festivala u Hrvatskoj, ali i ovom dijelu Europe. Mnogobrojni domaći i strani posjetitelji prepoznali su tradiciju upakiranu u moderan stil zabave i rado svraćaju krajem kolovoza na razigrane i vesele ulice Varaždina. Špancirfest uobičajeno traje nešto više od tjedan dana, a čitav grad zapravo postaje jedna velika pozornica prepuna domaćih i stranih performera.

Tražite li odličnu zabavu za kraj ljetnih mjeseci, Špancirfest vam može ponuditi upravo to. Mnoštvo zabave, veselja i radosti za sve generacije. Odlični performerski nastupi, bogata ponuda tradicijskih proizvoda, hrane i pića te atraktivni glazbeni nastupi – sjajna su prilika za nezaboravnu zabavu. Svratite na Špancirfest i zabavite se u razigranoj i veseloj atmosferi predivnog baroknog Varaždina.

Saznajte ovdje sve o Špancirfestu 2021. godine.

Obavezno pogledajte...