Kontinentalna.hr
Image default
PalačeSjeverozapadna HrvatskaZnamenitosti

Palača Sermage Varaždin – upoznajte jednu od najljepših palača u Hrvatskoj

Kako izgleda palača Sermage i zašto je jedna od najljepših znamenitosti grada Varaždina? Gdje se nalazi palača Sermage i koje povijesne tajne krije ova predivna palača? Kada je otvorena palača za posjetitelje i što se sve može pronaći u palači Sermage?

Palača Sermage (Prassinzky) jedna je od najljepših palača u gradu Varaždinu. Uređena rokoko stilom u 18. stoljeću, ova će jedinstvena palača svojim vanjskim izgledom oduševiti mnoge turiste. Palača uz svoju bogatu povijest i upečatljiv izgled, krije i mnogobrojna likovna dijela starih i novih majstora.

Želite li saznati više detalja o povijesti palače Sermage – svakako pročitajte nastavak članka. Otkrit ćemo vam gdje se palača Sermage nalazi, koje povijesne tajne skriva, koje je radno vrijeme palače i što se može razgledati u ovome jedinstvenom povijesnom zdanju.

Jedinstvena palača upečatljivog izgleda i bogate povijesti

Palača Sermage Varaždin mnogobrojne turiste baroknog grada oduševljava svojim vanjskim izgledom, ali i unutarnjim postavom. Mnogi Varaždinci i posjetitelji Varaždina smatraju ovu palaču jednom od najljepših u Varaždinu, ali i šire. Posebno je upečatljiva fasada palače na kojoj dominiraju crna i bijela boja, te pomno oblikovani elementi u svojevrsnoj narančasto-smeđoj izvedbi.

Bogata povijesna događanja predivnog Varaždina imala su itekako utjecaj na samu Palaču Sermage, a koja je kroz povijest imala mnogobrojne vlasnike. Prije svega, jedan od prvih vlasnika palače (u 17. stoljeću) bio je barun Petar Franjo Prassinzky pa službeni naziv palače zapravo glasi Palača Prassinzky Sermage. No, zanimljivi ženidbeni ugovori i ljubavna događanja ubrzo su palaču dovela u vlasništvo francuskog plemstva Sermage.

Godine 1745. palača putem barunice Ivane Prassinzky, prelazi u vlasništvo grofa Petra Troillo Sermage-a. Nakon toga vlasništvo dobiva i sin Petar Ivan N. Sermage, a kasnijom prodajom vlasnici palače Sermage u nadolazećoj povijesti su još bili: udovica grofa Draškovića, Dominus Carolus Eduardus Paszthory i Dragutin Pastori.

Godine 1945. Palača Sermage prelazi u vlasništvo Gradskog muzeja Varaždin, koji i danas njome upravlja. Bogata povijesna događanja i zanimljivi ljubavni zapleti definitivno su ispisali jednu zanimljivu povijest grada Varaždina, ali i palače same po sebi.

Palača Sermage Varaždin popuplarna znamenitost Varaždina palača turizam posjet palači
(Photo: Kontinentalna.hr)

Jedna od najljepših palača u Hrvatskoj

Stručnjaci i povijesni analitičari slažu se kako je Palača Sermage u Varaždinu jedna od najljepših palača u Hrvatskoj, ali i šire. Dapače, mnogi smatraju da je Palača Prassinzky-Sermage zapravo najljepši i najskladniji primjer povijesne palače u Hrvatskoj, što samo ukazuje koliko je ova palača vrijedna posjeta turista.

Palača Sermage kombinira rokoko i barokni stil te je samim time jedinstvena i atraktivna. Prema povijesnim podacima, palača je 1759. godine uređena u rokoko stilu. Predivan vanjski dio palače Sermage krasi jedinstvena fasada koja kombinira crno-bijele elemente koji su “nadograđeni” jedinstveno oblikovanim narančasto-smeđim oblicima. Teško je riječima opisati sam izgled palače pa je najbolje da posjetite Varaždin i uvjerite se sami u ljepotu ove palače.

U središnjem dijelu Palače Sermage nalaze se velika vrata iznad kojih se nalazi balkon. Jedinstveni balkon ima ogradu od kovanog željeza te je po mnogu čemu specifičan. No, uz predivnu vanjštinu, ova se palača može pohvaliti i predivno uređenom unutrašnjosti.

U unutrašnjosti palače nalaze se mnogi elementi koji ukazuju na rokoko i barokni stil, od predivno ukrašenih stropova, klupčica, okova ali i raznih drvenih elemenata. Ono što mnoge posjetitelje očarava je predivno stubište, kojem mnogi tepaju da je jedno od najljepših u Hrvatskoj. No, kako biste se u to uvjerili najbolje je da sami posjetite ovu atraktivnu palaču u Varaždinu.

Kada možete posjetiti Palaču Sermage?

Palača Sermage nalazi se na Trgu Miljenka Stančića, koji je zapravo tik uz Stari Grad Varaždin. Posljednja obnova palače napravljena je 1981. godine pa je samim time danas ova palača izuzetno dobro sređena i osposobljena za posjet većeg broja ljudi. Unutar palače nalazi se galerija starih i novih majstora.

Planirate li posjet galeriji, važno je naglasiti kako Palača ima svoje radno vrijeme. U ljetnim vremenima (od travnja do rujna) palača radi od utorka do nedjelje od 10-18 sati. U zimskom razdoblju (od listopada do ožujka) palača je otvorena od utorka do petka od 10-17 sati te nedjeljom od 10 do 13 sati. Ponedjeljkom i blagdanom Palača Sermage je zatvorena. Dakako, uvijek je mudro provjeriti radno vrijeme prije posjeta jer postoji mogućnost određenog odstupanja.

U Palači Sermage nalazi se stalni postav Galerije starih i novih majstora, koji svakako vrijedi posjetiti. Od vrjednijih dijela svakako vrijedni istaknuti sliku Žitna madona (15.stoljeće), slika Rubensove škole i ulja Canalettove škole. Glavnina slika u palaču je stigla nakon 2. svjetskog rata iz obližnjih dvoraca. Razgledavanje slika obično je ograničeno na 40 minuta, a moguć je posjet većih grupa uz prethodnu najavu telefonom (+385 42 214 172).

Palača Sermage Varaždin – kako isplanirati posjet?

Palača Sermage prema mišljenju mnogih jedna je od najljepših palača u Hrvatskoj. Kombinacija rokoko i baroknog stila vidljiva je na svakom dijelu ove predivne palače, koju krasi jedinstvena fasada, ali i unutrašnjost. Želite li vidjeti ovu jedinstvenu palaču – posjet Varaždinu definitivno je mudra odluka.

Kako posjetiti Palaču Sermage?

Varaždin se nalazi svega 100-ak kilometara od Zagreba, a vrlo je kvalitetno prometno povezan sa svim dijelovima Hrvatske i regije. Autocestom iz Zagreba u Varaždin stižete već za oko 1 sat, a možete u Varaždin doći i autobusom i vlakom. Varaždin ima i aerodrom, koji se nažalost slabo koristi posljednjih godina.

Gastro ponuda u blizini Palače Sermage

Na Trgu Miljenka Stančića (uz samu Palaču Sermage) nalaze se mnogobrojni kafići. Ovaj je trg zapravo popularna lokacija za ispijanje kavica mnogobrojnih Varaždinaca pa često vrvi ljudima. Kafići i noćni klubovi na Trgu Miljenka Stančića osim kave nude i mnogobrojna vrhunska alkoholna pića i razne druge tekuće delicije.

Na svega nekoliko minuta hoda od Palače Sermage možete pronaći nekoliko vrhunskih restorana – u kojima ćete zadovoljiti svoje gastronomske apetite. Restorani donose mnoga autohtona domaća jela varaždinskog kraja, kao i razne druge svjetske specijalitete. Cjelokupna ponuda pokrpljena je vrhunskim vinima hrvatskih regija. Svakako preporučujemo restorane: Restoran Verglec, Restoran Santa Maria i Pivnica Stari mlin.

Smještaj kod Palače Sermage

Želite li ostati duže od jednog dana u Varaždinu, na raspolaganju imate mnogobrojne smještajne jedinice. Uz ekskluzivan hotelski smještaj, razne sobe i apartmane, na raspolaganju su vam i hosteli. Varaždin je popularno biciklističko odredište pa veliki broj smještajnih kapaciteta prihvaća cikloturiste.

Ostale znamenitosti Varaždina u blizini

Palača Sermage definitivno je jedna od najljepših palača u Hrvatskoj, no Varaždin se može pohvaliti s još mnogo odličnih palača i znamenitosti. Želite li posjetiti palače u Varaždinu, na raspolaganju imate: Palaču Patačić, Palaču Drašković, Palaču Erdödy, Palaču Hertzler, Palaču Oršić, itd. Gotovo cijela varaždinska povijesna jezgra sadrži predivne i očuvane palače – koje vrijedi posjetiti.

Uz atraktivne palače, svakako vrijedi posjetiti i jednu od najljepših srednjovjekovnih utvrda – Stari Grad Varaždin. Uz Stari Grad Varaždin, na glavnom trgu pronaći ćete i predivnu Gradsku vijećnicu Varaždin – koja je jedna od najstarijih vijećnica u Europi. Dakako, sve to najbolje je posjetiti u kasnim ljetnim mjesecima kada se u Varaždinu održava Špancirfest – jedan od najvećih i najatraktivnijih uličnih festivala u Hrvatskoj i regiji.

Zašto posjetiti Palaču Sermage?

Palača Sermage (Prassinzky) jedna je od najljepših i najočuvanijih palača u Hrvatskoj i Europi. Svojom jedinstvenom fasadom i predivnom unutrašnjosti – ova atraktivna palača redovito oduševljava turiste. U samoj palači nalazi se stalni postav galerije – koji će vas provesti kroz dio povijesti grada Varaždina i europskih regija.

Želite li vidjeti kako izgleda jedna od najljepših palača rokoko i baroknog stila – posjet Palače Sermage definitivno je mudra odluka. Uz samu palaču pronaći ćete i mnoštvo drugih zanimljivih znamenitosti i aktivnosti u Varaždinu – pa svakako preporučujemo odlazak u barokni grad.

Obavezno pogledajte...