Kontinentalna.hr
Image default
PalačeSjeverozapadna HrvatskaZnamenitosti

Palača Patačić Varaždin – istražite jednu od najljepših rokoko palača u Hrvatskoj

Gdje se nalazi jedna od najljepših rokoko palača u Hrvatskoj i zašto je Palača Patačić vrijedan primjerak rokoko stila gradnje? Koje povijesne tajne krije Palača Patačić u Varaždinu? Kakva su umjetnička dijela pronađena u unutrašnjosti palače Patačić i koju ulogu ima danas?

Palača Patačić u Varaždinu, prema mišljenju mnogih stručnjaka, jedna je od najljepših palača građenih u rokoko stilu u Hrvatskoj. Svojim osebujnim izgledom i zanimljivim povijesnim događanjima, ova je palača izrazito zanimljiva posjetiteljima Varaždina.

Palača je dugo vremena bila svojevrsno središte društvenog i kulturnog života u Varaždinu, a u posljednjoj renovaciji pronađeni su umjetnički dokazi života Varaždinaca u 18. stoljeću. U nastavku teksta donosimo vam mnoge zanimljive detalje vezane uz palaču Patačić. No, svakako vam preporučujemo da posjetite Varaždin i sami se uvjerite koliku ljepotu i povijesnu važnost ima ova predivna varaždinska palača.

Palača Patačić kao najljepše arhitektonsko zdanje rokoko doba

Palača Patačić po mišljenju mnogih stručnjaka spada među najljepše građevine rokoko doba u Hrvatskoj. Svojim osebujnim arhitektonskim rješenjima palača se ističe u mnoštvu drugih arhitektonskih rješenja – kojima grad Varaždin obiluje.

Jedinstvenog kutnog oblika s dva kata, palaču krasi predivni erker s kojeg pogled seže na tri važne gradske ulice (u blizini središnjeg gradskog trga). Palača Patačić građena je rokoko stilom (“piano nobile”), a posebno se ističu vrlo visoki i elegantni prozori – koji cijeloj građevini daju jedan poseban štih.

Predivan erker na samom uglu palače proteže se sve od prvog kata pa sve do krovišta građevine. Erker je također obilježen visokim prozorima, a koji su ukrašeni predivnim rokoko dekoracijama. Na prednjoj strani Palače Patačić nalazi se atraktivan kameni portal, kojeg krase predivni dekorativni elementi i “Božje oko” kao simbol protureformacije.

Palaču krase mnogobrojni detalji koje velikim dijelom možemo povezati s rokoko stilom gradnje, dok manji dio elemenata ukazuje na barokno razdoblje. Predivan vanjski izgled upotpunjen je i zanimljivom unutrašnjosti, koja je kroz povijest imala različite zadaće i funkcije.

Mnoštvo vlasnika i razigrana povijesna događanja

Palača Patačić službeno je krenula u izgradnju 1764. godine, no na to se mjestu prije palače nalazila kuća koja je vjenčanjem stigla u ruke Franje Patačića. U 17. stoljeću spominje se trgovac Danijel Praunšperger koji je na mjestu današnje palače Patačić imao svoju kuću. Nakon toga, kuća u 18. stoljeću prelazi u vlasništvo magistra Jurja Plemića, da bi u konačnici pripala Lepoglavskim pavlinima.

Godine 1730. kao vlasnik kuće spominje se Ladislav grof Keglević, zajedno s barunicom Franciscom Tavonatom. Kuću nasljeđuju kćeri Josipa i Katarina Keglević, a ova potonja 1763. godine udaje se za Franju Patačića. Kao miraz za ulazak u brak Katarina prenosi vlasništvo kuće na Franju te tu započinje priča oko izgradnje najljepše rokoko palače u Varaždinu.

Franjo Patačić na mjestu nekadašnje kuće dao je izgraditi jednu od najljepših rokoko palača u Hrvatskoj, a sam proces gradnje započeo je 1764. godine. Iako je Palača Patačić ostala gotovo neokrznuta tijekom velikog požara u Varaždinu, to se ne može reći za grofa Franju Patačića – koji je ubrzo nakon požara (1776. godine) umro od tuberkuloze.

Ubrzo nakon toga palača pripada udovici Katarini, a kasnije prelazi u vlasništvo sina Ivana Patačića. Godine 1808. palača Patačić dobiva novog vlasnika – trgovca Antoniusa Pusta. U kasnijim godinama palača je izmijenila još nekoliko vlasnika, a danas se u njoj između ostalog nalazi i banka.

Palača Patačić Varaždin najljepša palača u Varaždinu znamenitosti Varazdina posjet izlet
(Photo: Kontinentalna.hr)

Bogat društveni život 18. stoljeća u Palači Patačić

Palača Patačić u svojoj je bogatoj povijesti imala razne vlasnike, koji su na sebi svojstven način upravljali palačom. Zanimljivo je da tijekom stotina godina palača nije uvelike mijenjala svoj vanjski i unutarnji dio – te možemo reći kako je poprilično sačuvana.

Iz povijesnih knjiga poznato je kako je Palača Patačić oduvijek imala važnu ulogu u društvenom i kulturnom životu mnogih Varaždinaca. Ta uloga posebno je izražena u 18. stoljeću, kada su kroz ovu palaču koračali mnogi poznati Varaždinci i Varaždinke.

Rekonstrukcija palače krajem prošlog stoljeća iznjedrila je vrlo zanimljiva umjetnička djela koja ukazuju na stil života u 18. stoljeću. Naime, u unutrašnjosti palače pronađene su zanimljive i atraktivne zidne slike koje su u 18. stoljeću služile kao dekoracija, a uglavnom prikazuju scene iz života s konca 18. stoljeća.

Danas se u Palači Patačić u Varaždinu nalazi banka pa samim time kroz palaču i danas prolaze mnogobrojni Varaždinci. No, važno je naglasiti kako su svi prethodni vlasnici vrlo pažljivo čuvali povijesnu vrijednost ove palače pa nisu rađeni neki invazivniji građevinski zahvati (ni vani ni unutar palače).

Gdje se nalazi Palača Patačić i kada je posjetiti?

Palača Patačić nalazi se gotovo u samom središtu grada, tek nekoliko sekundi od glavnog gradskog trga (Korza). Predivan erker na samom uglu palače pruža pogled na čak tri važne lokacije grada: Trg kralja Tomislava, Franjevački trg i Gundulićevu ulicu (poznatija kao Dućanska ulica).

Mogli bismo reći kako Palača Patačić zapravo povezuje važne pravce u samom središtu grada, koji obiluje mnogih predivnim i odlično očuvanim povijesnim građevinama. U blizini Palače Patačić još možete pronaći Gradsku vijećnicu Varaždin i Palaču Drašković, a na svega nekoliko minuta pješice su Stari Grad Varaždin, Palača Sermage i Palača Herczer (Muzej kukaca). Dakako, u centralnom dijelu grada nalaze se i mnoge druge znamenitosti, no najbolje je da sami istražite što sve Varaždin nudi turistima.

Palaču je možda najbolje posjetiti krajem ljeta kada se u Varaždinu održava Špancirfest. Ovaj ulični festival svake godine privuče desetke tisuća posjetitelja koji mogu uživati u raznim atraktivnim performerima i nastupima zabavljača iz čitave Hrvatske i svijeta. Dakako, Palaču Patačić možete posjetiti u bilo kojem mjesecu jer Varaždin je predivan u svim godišnjim dobima.

Što sve možete raditi u blizini Palače Patačić?

U Varaždin možete doći automobilom, autobusom, vlakom pa čak i avionom. Varaždin je iznimno dobro prometno povezan s čitavom Hrvatskom i regijom, a iz Zagreba vam u Varaždin treba svega sat vremena vožnje. Dolazite li automobilom, vozilo možete parkirati u velikoj podzemnoj garaži na Kapucinskom trgu koji se nalazi 3 minute pješice do centra grada (cijena parkinga 5kn/sat).

Ako odlučite prespavati u Varaždinu na raspolaganju imate mnogobrojne vrste smještaja. Možete se odmoriti u luksuznim hotelima u samom središtu grada. Na raspolaganju vam je i apartmanski smještaj, a tu su i hosteli za nešto mlađe turiste.

U blizini Palače Patačić nalazi se nekoliko odličnih restorana u čijoj ćete ponudi pronaći razna domaća autohtona jela, ali i strane delicije. Od restorana čemo izdvojiti: Restoran Verglec, Pivnica Stari mlin i Restoran Santa Maria. U ponudi su i vrhunska vina Kontinentalne Hrvatske, ali i zanimljiva craft piva sjeverozapadnih pivara. Svega nekoliko sekundi od Palače Patačić nalaze se odlični kafići i noćni klubovi gdje možete uživati u mirnom ispijanju kave ili u zabavnom noćnom provodu.

Zašto posjetiti Palaču Patačić u Varaždinu?

Palača Patačić u Varaždinu jedna je od najljepših rokoko građevina u Hrvatskoj. Predivna vanjska struktura i očuvana oslikana unutrašnjost palače – savršeno dočaravaju kako je izgledao život u Varaždinu u 18. stoljeću.

Planirate li posjet Varaždinu, definitivno trebate posjetiti i Palaču Patačić. Vjerujemo da ćete ostati oduševljeni njezinim izgledom, ali i atraktivnim povijesnim pričama – koje su krojile društveni i kulturni život mnogih Varaždinaca i Varaždinki.

Obavezno pogledajte...