Kontinentalna.hr
Image default
DogađanjaSjeverozapadna HrvatskaSportska događanja

Novogodišnja utrka Varaždin – započnite novu godinu nezaboravnim trčanjem u ponoć

Želite iskusiti jedinstveno iskustvo proslave nove godine uz trčanje utrke? Zanima vas kada se održava Novogodišnja utrka Varaždin i zašto je jedinstvena na svijetu? Hoće li se i ove godine održati novogodišnja utrka u Varaždinu i kako možete sudjelovati u ovoj jedinstvenoj utrci?

Novogodišnja utrka Varaždin – jedinstvena je trkačka utrka u Hrvatskoj i svijetu koja započinje točno u ponoć na novu godinu. Dakle, kada svi sa šampanjcem nazdravljaju novim budućim uspjesima u novoj godini, trkaći u Varaždinu kreću u jedinstveno i nezaboravno iskustvo trčanja. Ovo je jedinstveno trkačko događanje u Hrvatskoj, dok se u svijetu još samo Sao Paolo može pohvaliti – prvom novogodišnjom utrkom.

U nastavku vam donosimo više detalja o Novogodišnjoj utrci u Varaždinu. Saznajte koliko trkaća svake godine sudjeluje u utrci, koje distance i rezultate trkaći ostvaruju, gdje ide trasa novogodišnje utrke, kako se možete prijaviti, itd.

Jedinstvena Novogodišnja utrka Varaždin

Varaždin i Sao Paolo su jedina dva grada koja u novu godinu kreću trčeći. Stotine trkaća s prvim otkucajem novogodišnjeg sata kreće u zanimljivu i neobičnu utrku – kojom se zapravo otvara nova trkačka godina. Ne treba nimalo sumnjati kako je ovo jedinstveno iskustvo za mnoge trkaće – te nezaboravna uspomena za cijeli život.

Prva novogodišnja utrka u Varaždinu održana je 1977. godine te je do danas istrčano više od 40 novogodišnjih utrka. Zapravo, jedini put kada se Novogodišnja utrka u Varaždinu nije održala bilo je u vrijeme Domovinskog rata. Ovo tradicionalno događanje iz godine u godinu bilježi sve veći porast popularnosti i svake godine na jedinstvenoj utrci sudjeluje sve više trkaća.

Utrka u Varaždinu starta točno u ponoć (00:00h), a trkaći koji se nađu na ulicama Varaždina mogu uživati u predivnoj blagdanskoj atmosferi i potpori mnogobrojnih gledatelja koji slave ulazak u novu godinu.

Novogodišnja utrka Varaždin 2020 pogled na sat trčanje u ponoć
(Photo: Pixabay.com)

Trkački ulazak u novu godinu

Trčanje u ponoć prepuno je izazova, s obzirom na to da vremenski uvjeti za trčanje uglavnom nisu savršeni. No, unatoč tome svi se slažu kako je ovo utrka koja zauvijek ostaje u sjećanju. Po pristizanju u cilj trkaći imaju osjećaj kako su u prvim minutama nove godine već ostvarili jedan uspješan cilj – i spremno kreću u buduće izazove koje nova godina donosi.

Novogodišnja utrka u Varaždinu posljednjih godina okuplja oko 500 trkača. Među trkačima možemo pronaći pripadnike raznih dobnih skupina i spolova, a često na utrci sudjeluju i poznata imena Hrvatske i svjetske trkačke scene. Varaždinska utrka nije rezervirana samo za domaće trkaće, već na novogodišnjoj utrci često sudjeluju i trkaći iz regije i svijeta.

Utrka uglavnom donosi rutu duljine oko 5 kilometara, koja se proteže predivnim varaždinskim ulicama i trgovima. Predivna blagdanska atmosfera i ozračje koje trkaći imaju prilike iskusiti – jedinstvena je prilika za proslavu nove godine. Iako rezultat uglavnom nije u prvom planu, valja spomenuti kako se na novogodišnjoj utrci ostvaruju poprilično dobri rezultati. Najbrži trkači među muškarcima uglavnom imaju vremena oko 13 minuta, dok je kod žena rezultat uglavnom 1-2 minute sporiji.

Trkačka noć za pamćenje

Novogodišnja utrka Varaždin izuzetan je organizatorski pothvat s obzirom na to da treba spojiti miran i ugodan doček nove godine s trkačkim izazovom više od 500 trkača. Jednu od glavnih uloga u organizaciji ove tradicionalne trkačke utrke ima Grad Varaždin, a sa sportske strane veliku podršku pružaju AK Sloboda i ostale sportske udruge Varaždina.

Kako bi varaždinska novogodišnja utrka svima ostala u lijepom sjećanju, organizacijski sve mora biti na vrhunskoj razini. Kao dokaz kvalitete i ekskluzivnosti događanja tu je činjenica da se utrka održava već više od 40 godina.

Za najbolje trkače osigurane su novčane nagrade, a svi sudionici sa sobom kući nose nezaboravna sjećanja i prikladne zahvale za sudjelovanje. Sve godine broj aktivnosti za trkače raste, a u 2019. godini po prvi je puta održan i DJ koncert za sve trkačice i trkače koji su bili dio Novogodišnje utrke.

Valja naglasiti kako se uz Novogodišnju utrku u Varaždinu, u jesenskom dijelu godine održava još jedno veliko trkačko događanje – Varaždinski polumaraton. No, novogodišnja utrka sa svojim startom u ponoć na novu godinu – definitivno je jedinstveno iskustvo koje se ne zaboravlja.

Ulice Novogodišnja utrka Varaždin 2020 pogled na sat trčanje u ponoć ulice grada
(Photo: Pixabay.com)

Novogodišnja utrka Varaždin 2020 još uvijek upitna

Godina 2020. bila je itekako izazovna u mnogim svojim segmentima, a donijela nam je mnoštvo otkazanih sportskih i kulturnih događanja. Samim time, još uvijek nije poznato hoće li se i pod kojim uvjetima održati Novogodišnja utrka u 2020., odnosno u 2021. godini.

Organizatori se zalažu za to da se Novogodišnja utrka u Varaždinu održi i na prvi dan nove 2021. godine – kako bi se održala dugogodišnja tradicija održavanja ovog jedinstvenog sportskog događanja. Uvjeti će definitivno biti znatno stroži i drugačiji nego li svih proteklih godina – a spominje se kako će na utrci sudjelovati ograničeni broj domaćih trkaća iz Varaždina.

Definitivno bi bilo lijepo vidjeti da i ove godine okićenim ulicama Varaždina potrče trkaći – kao nagovještaj za uspješnu novu godinu. No, kako ove godine neće biti ni dočeka na otvorenom – trkaći (ako se utrka održi) neće moći računati na podršku publike.

Zašto sudjelovati na Novogodišnjoj utrci u Varaždinu?

Novogodišnja utrka u Varaždinu jedinstveno je iskustvo koje možete iskusiti samo u Varaždinu. Potrčati ulicama predivnog baroknog grada kada na satu otkuca ponoć i započne nova godina – nezaboravni je trenutak koji se ureže duboko u sjećanje svih trkača i rekreativaca. Da biste sudjelovali na utrci ne trebate biti profesionalni trkač, a ni trkač uopće – važna je volja i želja za uspješnim ulaskom u novu godinu.

Želite li iskusiti jedinstven i nezaboravan ulazak u novu godinu – Novogodišnja utrka Varaždin definitivno je sjajna prilika za sve. Uđite trčeći u novu godinu i ostvarite prvi uspjeh u prvim minutama nove godine.

Uz Novogodišnju utrku, definitivno trebate pogledati i što vam sve donosi Advent u Varaždinu.

U trenutku pisanja ovog članka još nije bilo poznato hoće li se Novogodišnja utrka ove godine održati.

Obavezno pogledajte...