Kontinentalna.hr
Image default
Kontinentalna HrvatskaPalačeSjeverozapadna HrvatskaZnamenitosti

Gradska vijećnica Varaždin – posjetite jednu od najstarijih vijećnica u Europi

Gdje se nalazi Gradska vijećnica Varaždin i zašto je važna za bogati povijesni razvoj grada Varaždina? Koje zanimljive priče čuva gradska vijećnica i kako je mijenjan njezin izgled tijekom povijesti? Zašto posjetiti gradsku vijećnicu Varaždin i što se u njoj nalazi?

Gradska vijećnica Varaždin jedan je od najprepoznatljivijih simbola grada Varaždina. Iako je kroz povijest nekoliko puta mijenjala svoj vanjski i unutarnji izgled, Varaždinska gradska vijećnica jedna je od najdugovječnijih vijećnica u Europi.

S gotovo 500 godina povijesti donošenja važnih gradskih odluka, Gradska vijećnica Varaždin itekako je prepoznatljiv simbol Varaždina i ponos mnogih Varaždinaca. Planirate li putovanje u grad Varaždin, Gradska vijećnica definitivno je znamenitost koju trebate posjetiti. Više zanimljivih detalja o Gradskoj vijećnici Varaždin saznajte u nastavku:

Kamena kuća kao poklon Juraja Brandenburga

Gradska vijećnica Varaždin krije itekako zanimljivu i važnu povijest grada Varaždina. Godine 1523. Juraj Brandenburški, drugi muž Beatrice Frankopan, u svojoj darovnici poklanja Varaždincima kamenu kuću koja će vrlo brzo postati središte donošenja važnih političkih odluka u gradu Varaždinu. Kamena kuća (s elementima gotičkog stila) pretvorena je u Gradsku vijećnicu, a istu funkciju ima i danas – gotovo 500 godina nakon darovnice.

Iako se izgled same Gradske vijećnice kroz povijest itekako izmijenio, podaci ukazuju na to kako se radi o jednoj od najstarijih gradskih vijećnica u Europi. Naime, već 500-ak godina u toj jedinstvenoj “kamenoj kući” predsjedavaju čelnici grada Varaždina, uključujući i gradonačelnika.

Gradska vijećnica Varaždin posjet Varaždinu turizam Vijecnica Varazdin glavni grad vjecnica Varazdin
(Photo: Kontinentalna.hr)

Gradska vijećnica obnovljena nakon velikog varaždinskog požara

Iako se Varaždincima čini kako Gradska vijećnica kroz desetljeća nije značajnije izmijenila svoj izgled, stari povijesni podaci pokazuju nešto sasvim drugo. U početku (1523. godine), gradska vijećnica je bila kamena kuća za koju povjesničari smatraju da je imala ulaz sa stražnje dvorišne strane (zbog lukova na stubištu). Također, vijećnica nije imala današnji prepoznatljiv toranj na mjestu na kojem se danas nalazi, već je to rezultat povijesnog rada mnogih arhitekata i zidara.

Prva velika obnova i pregradnja započela je 1587. godine, a vodili su je Juraj Flajšman i Joannes Lapicida Kumerese. U 18. stoljeću završena je izgradnja tornja, zbog kojeg je bilo potrebno uraditi nekoliko velikih preinaka u unutrašnjosti kuće. Naime, bilo je potrebno dodatno učvrstiti strukturu vijećnice uslijed postavljanja prepoznatljivog tornja – pa je velika dvorana na 1. katu pregrađena u dvije manje dvorane.

Veliki požar koji se dogodio u Varaždinu u travnju 1776. godine zahvatio je i Gradsku vijećnicu kojoj je nakon požara bila potrebna obnova. Kraj 18. stoljeća donio je i mnoge preinake na vanjskom izgledu Gradske vijećnice Varaždin – koja je ovog puta poprimila kasnobarokni stil gradnje. Samim time, Gradska vijećnica Varaždin poprimila je današnje vizure – s prepoznatljivim tornjem u sredini građevine.

Prepoznatljiva znamenitost centra grada Varaždina

Gradska vijećnica Varaždin nalazi se u samom centru grada, odnosno na Trgu Kralja Tomislava (Korzo). Svojom bogatom poviješću i događanjima varaždinska gradska vijećnica jedan je od najprepoznatljivijih simbola grada Varaždina (uz popularni Stari Grad Varaždin).

Današnji izgled Gradske vijećnice može se pripisati mnogobrojnim arhitektima i majstorima zidarima koji su kroz povijest puno puta mijenjali vanjski i unutarnji izgled vijećnice. Gradsku vijećnicu Varaždin lako ćete prepoznati jer se nalazi u središnjem dijelu glavnog trga, a prepoznatljiva je po svojem lijepom tornju koji se uzdiže u sredini zgrade.

U donjem dijelu vijećnice nalaze se velika vrata, iznad kojih se nalazi prepoznatljivi balkon. Povrh samog balkona smješten je grb grada Varaždina, koji je potvrđen još davne 1464. godine od strane Matije Korvina. Na samom tornju nalazi se veliki sat, na kojem Varaždinci i posjetitelji uvijek mogu saznati koliko je sati u gradu Varaždinu. Prozore Gradske vijećnice krase predivni lukovi, koji nadopunjuju upečatljiv izgled vanjskog dijela vijećnice.

Gradska vijećnica Varaždin – kada i kako posjetiti?

Gradska vijećnica Varaždin tek je dio predivnih građevina, kuća i palača koje krase ovaj predivni barokni grad. Varaždin u svojoj povijesnoj jezgri ima mnoge povijesne zgrade, među kojima vrijedi istaknuti – Plača Herczer, Palača Drašković, Palača Patačić, Palača Sermage, itd. Dakako, najprepoznatljiviji simbol grada je Stari grad Varaždin – predivna utvrda okružena nasipima, prepuna zanimljive povijesti.

Varaždin i Gradsku vijećnicu najbolje je posjetiti u kasnim ljetnim mjesecima kada se u Varaždinu organiziraju mnoga ljetna događanja. Dakako, poseban užitak je posjet gradu u vrijeme Špancirfesta – jednog od najboljih uličnih festivala u Hrvatskoj. No, posjet Varaždinu u bilo koje doba godine je dobra ideja – jer ovaj barokni grad jednostavno oduševljava u svim godišnjim dobima.

Posjet Gradska vijećnica Varaždin posjet Varaždinu turizam Vijecnica Varazdin glavni grad vjecnica Varazdin
(Photo: Kontinentalna.hr)

Putovanje u Varaždin

Bez obzira planirate li kratki izlet ili duže putovanja – u Varaždin možete doći na nekoliko različitih načina. Dakako, putovanje automobilom je dobra ideja, a prednost je to što se Varaždin nalazi na oko sat vremena vožnje od Zagreba – koristite li autoput. U Varaždin je moguće stići i autobusom, a u putovanje vlakom dolazi u obzir – s obzirom na to da Varaždin ima veliki Željeznički kolodvor.

Uz sve ostale oblike dolaska u Varaždin, ovaj se grad može pohvaliti i zračnom lukom – tako da u grad možete stići i avionom. Iako je zračna luka veliki dio godine van funkcije, povremeni privatni letovi ipak se organiziraju.

Smještaj u Varaždinu

Varaždin je popularna turistička destinacija pa se u gradu nalaze mnogobrojni smještajni kapaciteti. Ovisno o tome kakav stil smještaja preferirate, u Varaždinu možete pronaći sve što vam padne na pamet. Od ekskluzivnog hotelskog smještaja, preko soba i apartmana pa sve do hostela za putnike s malim budžetom.

Hrana u Varaždinu

Ljubitelji gastronomije u Varaždinu će pronaći mnoštvo kvalitetnih restorana i pečenjarnica – u kojima se uvijek nešto fino može pojesti. Bez obzira volite li autohtona domaća jela, razne svjetske specijalitete i jednostavno želite pojesti pizzu ili nešto s roštilja – u Varaždinu gastro ponude ne nedostaje.

Među najpopularnijim restoranima u Varaždinu svakako su: Restoran Bedem uz Stari grad Varaždin, Restoran Verglec na putu od Starog grada prema Korzu, zatim Restoran Palatin blizu središta grada, dok je nekoliko minuta vožnje na rubu grada smješten popularni Restoran Santa Maria. Dakako, to je samo dio bogate gastronomske ponude u Varaždinu.

Zašto posjetiti Gradsku vijećnicu Varaždin?

Gradska vijećnica Varaždin jedna je od najstarijih vijećnica u Europi, s gotovo 500 godina stolovanja predstavnika grada. Uz Stari Grad Varaždin, Gradska vijećnica jedan je od najprepoznatljivijih simbola baroknog grada Varaždina.

Želite li doživjeti dašak povijesti nekada glavnog grada Hrvatske, posjet Varaždinu definitivno je super ideja. Organizirate putovanje ili izlet u Varaždin – svakako posjetite Gradsku vijećnicu Varaždin.

Obavezno pogledajte...