Gastro ponuda
– kušajte najbolja tradicionalna jela i vina Kontinentalne Hrvatske –
Želite probati najbolja hrvatska tradicionalna jela i domaće proizvode? Zanima vas gdje popiti najbolja hrvatska vina i domaće craft pivo? Koji su najbolji restorani u Kontinentalnoj Hrvatskoj i koju tradicionalnu hranu serviraju?
Želite li upoznati gastro ponudu Kontinentalne Hrvatske – svakako nastavite s čitanjem ovog članka. Otkrit ćemo vam koja su najbolja tradicionalna jela Kontientalne Hrvatske te koja hrvatska vina trebate isprobati. Također, otkrit ćemo koje domaće proizvode pripremaju vrijedni Slavonci i Zagorci, ali i svi ostali ljubitelji gastronomije u Kontinentalnoj Hrvatskoj.
Predstaviti ćemo vam najbolje restorane u kojima možete isprobati tradicionalna jela Kontinentalne Hrvatske, ali i vrhunske pizzerije i barove. Sve to i puno više – očekuje vas na nastavku ove stranice.
Hrvatska tradicionalna jela
Najbolji domaći suhomesnati proizvodi
Najbolji hrvatski sirevi
Tradicionalni kolači i slastice
Restorani Kontinentalne Hrvatske
Vina i vinarije
Pivo i pivovare
Tradicionalni kolači i slastice
Hrvatska tradicionalna jela
Kontinentalna Hrvatska uvijek je bila poznata po ukusnim tradicionalnim jelima i kolačima. Vrijedni recepti ukusnih jela već se stoljećima prenose s koljena na koljeno i tako čuvaju dobrote Kontinentalne Hrvatske od zaborava. Planirate li posjet nekoj destinaciji Kontinentalne Hrvatske, svakako preporučao da isprobate tradicionalna jela te destinacije.
Ukusna tradicionalna jela kontinentalne Hrvatske očarati će vaše okusne pupoljke te će vam kroz bogatstvo okusa i mirisa dočarati kakva se hrana jede u Kontinentalnoj Hrvatskoj. Bilo da se radi o specijalitetima sa žara, pećenim ili kuhanim jelima i varivima – sigurni smo da ćete uživati u okusu Kontinentalne kuhinje.
Tradicionalna zagorska jela
Tradicionalna jela u Zagrebu
Tradicionalna jela Slavonije i Baranje
Tradicionalna zagorska jela
Zagorci i Međimurci itekako dobro znaju uživati u kvalitetnoj hrani, a dokaz tome su mnogbrojna tradicionalna jela koje se već stoljećima pripremaju u Zagorju i Međimurju. U mnoštvu bogate ponude tradicionalinih zagorskih jela, među popularnijim jelima svakako su: purica s mlincima, zagorska juha s vrganjima, krpice sa zeljem, kotlovina, krvavice, itd. Mnogobrojna tradicionalna zagorska jela oduševaljvaju turiste na putovanju Zagorjem – te je pravo vrijeme da i vi kušate bogate okuse zagorske kuhinje.
Tradicionalna jela u Zagrebu
Zagreb obiluje vrsnom gastronomskom ponudom. Od fantastičnih restorana, preko raznih gastronomskim manifestacija pa sve do odličnih lokalnih kulinarskih majstora – Zagreb je savršena lokacija za gurmane.
U ponudi zagrebačkih restorana mogu se pronaći fantastična tradicionalna jela – koja vas neće ostaviti ravnodušnima. Od zagrebačkog odreska, preko zagrebačkih kremšnita, pa sve do šestinske pečenice – mnogbrojna tradicionalna jela u Zagrebu svakodnevno oduševaljvaju radoznale turiste.
Tradicionalna jela Slavonije i Baranje
Slavonci su najpoznatija poljoprivredna i stočarska hrvatska regija pa samim time imaju i najbolje mesne proizvode i jela. Tradicionalna slavonska kuhinja zaista obiluje mnogbrojnim fantastičnim jelima – koja će oduševiti i najveće gurmane.
Pođete li na putovanje ili vikend izlet u Slavoniju ili Baranje – definitivno trebate kušati fantastična tradicionalna jela. Među najpopularnijim jelima svakako su Čobanac, Fiš paprikaš i Sataraš, no tu je još puno fantastičnih kulinarskih iznenađenja. Tradicionalna jela Slavonije i Baranje donose iznimno baogatstvo okusa – što svakako ne želite propustiti prilikom posjeta Slavoniji.
Najbolji domaći suhomesnati proizvodi
Kontinentalna Hrvatska uz mnogobrojna fantastična tradicionalna jela krije i vrhunske domaće suhomesnate proizvode – čija se receptura koristi već stoljećima. Fantastičnih tradicionalnih suhomesnatih proizvoda ima diljem kontinentalne Hrvatske, no bogatstvom okusa i mirisa najviše se ističe regija Slavonije i Baranje.
Slavonski kulen
Kulenova seka
Tradicionalna slavonska šunka
Slavonski kulen
Vjerojatno je svatko od nas barem jednom u životu probao Slavonski kulen iz supermarketa. No, slavonski kulen iz supermarketa ne može se po kvaliteti i bogatstvu okusa uspoređivati s tradicionalnim domaćim kulenom. Pomno odabrani sastojci, stoljetna tradicija i najkvalitetnije meso iz domaćeg uzgoja – recept su za pripravu vrhunskog domaćeg slavonskog kulena. Nađete li se na putovanju u Slavoniji – svakako probajte domaći slavonski kulen.
Kulenova seka
Kulenova seka također je iznimno prepoznatljiv i cijenjen suhomesnati proizvod Kontinentalne Hrvatske. Proizvedena od vrhunskog svinjskog mesa i kvalitetne slanine (špeka) – Kulenova seka odličan je suhomesnati proizvod za svaku priliku. Putovanje kroz Slavoniju nikako ne smije proći bez degustiranja tradicionalne Kulenove seke.
Tradicionalna slavonska šunka
Tradicionalna slavonska šunka zapravo je suhomesnati proizvod Kontinentalne Hrvatske koji se može usporediti s svjetski poznatim dalmatinskim pršutom. Slavonska šunka je sušeni svinjski but (kao i pršut), a glavna razlika je što se u Slavoniji but suši samo na dimu. Tradicionalna slavonska šunka iznimno je kvalitetan suhomesnati proizvod, koji trebate probati nađete li se na putovanju Kontinentalnom Hrvatskom.
Najbolji hrvatski sirevi
Iako mnogi sireve povezuju s obalnim dijelom Hrvatske, činjenica je da vrhunski hrvatski sirevi nastaju u kontinentalnom dijelu Hrvatske. Prepoznatljivi sirevi raznih oblika i svojstava mogu se pronaći u gotovo svim dijelovima Kontinentalne Hrvatske.
Svježi sir, kojeg neki još nazivaju Svježi zagrebački sir – prepoznatljiv je tradicionalni proizvod Zagreba i Zagorja. Svježi sir priprema se od blago ukisljenog kravljeg mlijeka, a zbog svojih svojstava – ovaj sir ima kratak rok trajanja. Turisti koji se nađu u Zagrebu definitivno moraju posjetiti tržnicu na kojoj kumice prodaju vrhunski svježi sir – u kojem ćete zasigruno uživati.
Škripavac je meki punomasni sir koji se tradicionalno proizvodi u gorskim predijelima Hrvatske, a uvršten je na Listu zaštičenih kulturnih dobara Hrvatske. Sir Škripavac se uglavnom izrađuje od kravljeg mlijeka, a posebnost je sam proces izrade – gdje se svježe mlijeko u kratkom roku pretvara u vrhunski sir. Posjet Gorskom Kotaru i Lici trebao bi obuhvatiti degusitranje sira Škripavca.
Prgica, prga, trdek, međimurski turoš ili sirel – sve su to nazivi za zanimljiv i ukusan sir koji nastaje u području Međimurja i Podravine. Sam proces izrade ovog sira vrlo je zanimljiv jer se mlijeko ostavlja nekoliko dana na fermitiranju, nakon čega se dodaju potrebni sastojci – a Prgica se oblikuje u prepoznatljive stožaste oblike. Planirate li putovanje u Međimurje ili Podravinu – svakako na svoju listu želja stavite dogustiranje Prgice.
Tradicionalni kolači i slastice
Uz mnogobrojna tradicionalna jela i suhomesnate proizvode, Kontinentalna Hrvatska može se pohvaliti i fantastičnim tradicionalnim kolačima. Svaki kraj Kontinentalne Hrvatske ima neke svoje slastice – koje će vas oduševiti okusom i mirisom.
Bilo da se radi o slatkim kolačima koji koriste autohtone proizvode ili da se radi o suhim kolačima pripravljenim od svega nekoliko sastojaka – ponude kolača i slastica u Kontinetalnoj Hrvatskoj zaista ne nedostaje. Neki od najpopularnijih kolača i slastica Kontinentalne Hrvatske svakako su: Samoborska kremšnita, Međimurski Krapci, Trnovečka Makovnjača, Paradajz kolač, Virovitički krumpir kolač, itd.
Restorani Kontinentalne Hrvatske
Gastro ponuda Kontinentalne Hrvatske zaista je bogata, a svemu tome pridonose mnogobrojni restorani koji se nalaze u gotovo svim krajevima unutrašnjosti Hrvatske. Vrhunski šefovi kuhinje svakog dana za turiste pripremaju mnogobrojne ukusne specijalitete i tradicionalna jela. Nađete li se na putovanju nekim krajem Kontinentalne Hrvatske – svakako posjetite lokalne restorane.
Na web portalu Kontinentalna.hr redovito ćemo pisati recenzije restorana Kontinentalne Hrvatske, kako bismo stvorili listu najboljih restorana koje trebate posjetiti. Turistička putovanja i vikend izleti nisu potpuni bez kušanja delicija u restoranima – stoga pogledajte našu listu najboljih restorana u Zagrebu, Zagorju, Varaždinu, Međimurju, Slavoniji, Baranji i svim ostalim područjima Kontinentalne Hrvatske.
Najbolji restorani u Zagrebu
Zagreb je područje s naviše restorana u Hrvatskoj, a ponuda jela je gotovo pa beskonačna. U Zagrebu možete kušati razne domaće tradicionalne specijalitete, mnoge strana popularne jela, egzotične kuhinje, itd. Nađete li se na putovanju u Zagrebu i poželite otići u neki od restorana – evo koje zagrebačke restorane preporučamo:
Popularni jeftini restorani
Ako ste osoba koja voli uštedjeti novac na putovanjima i vikend izletima onda vas zasigurno zanima gdje možete jesti kvalitetno, a jeftino. Ponuda jeftinih restorana iz godine u godinu je sve bolja, a mnogi restorani spremaju vrhunske specijalitet unatoč niskoj cijeni hrane. Za vas smo izdvojili super jeftine restorane u kojima ćete se kvalitetno najesti za relativno malo novca.
Vina i vinarije
Kvalitetna hrvatska vina iznimno su cijenjena u svijetu, a mnoga od tih vina nastaju upravo u Kontinentalnoj Hrvatskoj. Povoljni brežuljkasti krajevi i brižne ruke iskusnih vinara – stvaraju vina kojima se možemo ponositi u svijetu. Želite li naučiti više o vinima Kontinentalne Hrvatske te kušati najbolja domaća vina – svakako pratite novosti u rubrici Vina i vinarije.
Redovito ćemo vam predstavljati nova vina koja biste trebali kušati na vašem sljedećem putovanju. Aromatični i zavodljivi okusi vina Kontinentalne Hrvatske oduševiti će svakog zaljubljenika u dobru vinsku kapljicu. Predstavit ćemo vam najbolja hrvatska vina – kako biste znali što možete očekivati u određenom kraju Kontinentalne Hrvatske.
Vinarije postaju sve popularnije iz godine u godinu pa ne čudi porast broja vinarija u Kontinentalnoj Hrvatskoj. Posjet vinariji može biti itekako zanimljiv i sadržajan vikend izlet na kojem ćete se opustiti uz uživanje u vrhunskim vinima. Za sve ljubitelje vina pripremili smo zanimljiv sadržaj – gdje ćemo vam predstaviti koje vinarije se isplati posjetiti u Kontinentalnoj Hrvatskoj.
Pivo i pivovare
Gastro ponuda Kontinentalne Hrvatske od prije desetak godina dobila je još jedan novi trend. Naime, počele su se rađati male craft pivovare u kojima pivski entuzijasti stvaraju vrhunsko domaće pivo. Male pivovare iz godine u godinu dobivaju sve više pažnje i novih kupaca, a posebno su popularne među tiristima koji posjećuju Kontinentalnu Hrvatsku.
Pivo je omiljeni napitak mnogih muškaraca i žena, a craft pivovare donijele su jedno sasvim novo iskustvo uživanja u pivu. Naime, domaći brendovi piva obožavaju eksperimentirati s raznim okusima pa svako craft-pivo zapravo donosi neku svoju priču i aromatičnost. Sve o craft pivu i ponudi koju možete naći u Kontinentalnoj Hrvatskoj – saznajte na portalu Kontinentalna.hr
Domaće pivovare iz godine u godinu rastu i sve je više entuzijasta koji se bave proizvodnjom piva. Neki pivari uspjeli su izgraditi male brendove koje sada uspješno plasiraju na police domaćih trgovina i marketa. No, posjet pivovari može biti itekako zanimljiv izlet, a na portalu Kontinentalne .hr predstaviti ćemo vam najzanimljivije i najbolje pivovare Kontinentalne Hrvatske.