Kontinentalna.hr
Image default
DvorciSjeverozapadna HrvatskaZnamenitosti

Dvorac Križovljangrad – razgledajte napušteno zdanje najsjevernijeg dvorca Hrvatskog Zagorja

Želite razgledati najsjeverniji dvorac Hrvatskog Zagorja? Gdje se točno nalazi Dvorac Križovljangrad i koje sve povijesne tajne skriva? Može li se dvorac u obliku križa razgledati u unutrašnjosti? Zašto je važan perivoj u okolici dvorca i isplati li se posjetiti Križovljan-grad?

Dvorac Križovljangrad najsjeverniji je dvorac Hrvatskog Zagorja i nalazi se u općini Cestica, na samoj granici s Republikom Slovenijom. Nekada važan dio povijesti cestičkog kraja, dvorac danas nažalost ne izgleda sjajno i u svojem zapuštenom izdanju nije baš mamac za turiste. Ipak, okružen predivnim perivojem i šetnicom uz razigrani tok rijeke Drave – dvorac svake godine posjećuju mnogobrojni turisti koji u Cesticu dolaze potražiti kvalitetan odmor i mir od gradske gužve.

Dvorac bogate i važne povijesti cestičkog kraja

Dvorac Križovljangrad nekada je bio važno utočište plemenitaškog života cestičkog kraja. Smješten uz samu rijeku Dravu i granicu sa Slovenijom, Križovljan-grad je predstavljao važnu kariku u životu ovdašnjeg stanovništva. Izgrađen na prijelazu iz 17. u 18. stojeće, Križovljangrad je svoje najpopularnije dane doživio za vrijeme vladavine Karlo Paszthory-a.

dvorac križovljangrad - perivoj krizovljangrad cestica - kontinentalna hrvatska dvorci dvorac znamenitost top
(Photo: Kontinentalna.hr)

Osebujni Karlo Paszthory navodno je bio pravi veseljak, a svoje poznanike i prijatelje uvijek je zabavljao veselim pošalicama i spačkama. Paszthory je navodno bio i vrlo bogat pa je sam dvorac Križovljangrad bio upotpunjen raznim vrijednim umjetničkim djelima – kojih danas nažalost više nema. Prema pričama iz tih davnih dana, Paszthory je znao kvalitetno uživati u svojem bogatstvu – pa je tako jednom sagradio veliki splav na kojem je plutajući Dravom svirao glasovir sve do Varaždina.

Danas se u dvorcu naziru još samo neka kiparska dijela, dok su vrijedne umjetnine nestale iz unutrašnjosti dvorca. Iako je nekada bio vrlo popularan, što zbog svojih vladara, što zbog jedinstvene unutrašnjosti – dvorac danas nimalo ne nalikuje na sebe.

Razrušena unutrašnjost samo podsjetnik na neka davna vremena

Dvorac Križovljangrad danas je samo podsjetnik na neka davna prošla plemenitaška vremena. Naime, vanjština i unutrašnjost dvorca u poprilično su lošem stanju, a razlog tome je dugogodišnja zanemarenost i neodržavanje dvorca. Iako je dvorac prije nekoliko godina bio djelomično obnavljan, danas baš i ne izgleda kao mjesto u kojem se posjetitelji mogu osjećati sigurno i sretno.

dvorac križovljangrad - perivoj krizovljangrad cestica - kontinentalna hrvatska dvorci dvorac znamenitost
(Photo: Kontinentalna.hr)

Vanjski dio utvrde Križovljan-grad obrastao je visokom travom i mahovinom koja se djelomično penje i po zidovima samog dvorca. Prošećete li oko dvorca jasno ćete vidjeti kako se radi o tlocrtu oblika križa, na temelju čega je vjerojatno i sam dvorac dobio ime. Predivna struktura koja je nekada krasila ovaj dvorac, danas se samo nazire na djelomično urušenom izdanju zidina i stupova.

Unutrašnjost dvorca je zapravo u još znatno gorem stanju nego li sama vanjština. Naime, u unutrašnjosti je urušena gotovo većina važnih zidova i dvorac u svojoj unutrašnjosti izgleda sablasno. Nekada jasno odijeljene prostorije s gornjim i donjim katovima sada su samo nezgrapna ruševina koja ne liči na ništa. Preporuka je da u unutrašnjost dvorca ne ulazite jer zbog narušene statike dvorca moglo bi doći do urušavanja. Dakle, dvorac slobodno razgledate s vanjske strane, ali u unutrašnjost nije pametno ulaziti.

Predivan perivoj koji spaja dvorac Križovljangrad i rijeku Dravu

Prvotni perivoj oko dvorca prema povijesnim spisima kreiran je oko 1800. godine, a njegovo preoblikovanje uslijedilo je 1869. godine. Danas je taj perivoj, veličine 23 hektara, zapravo jedino ogleda vrijedno nasljeđe povijesti jer narušene zidine dvorca to definitivno nisu. Predivan perivoj prepun raznih vrijednih biljaka i drveća proteže se sve od dvorca pa do rijeke Drave, gdje se zapravo nadovezuje na autohtonu šumu dravskog rukavca.

Zahvaljujući bogatim vladarima koji su upravljali dvorcem, perivoj je tih davnih dana obilovao raznim “egzotičnim” drvećem, ali i križancima mnogih zanimljivih biljnih vrsta. Dio tog drveća i vrsta održan je sve do danas pa je perivoj uz dvorac svakako vrijedno posjetiti. Smisleno posložene travnate površine, prošarane su pravilnim rasporedom hrasta lužnjaka, a sve je nadopunjeno raznim grmljem.

dvorac križovljangrad - perivoj krizovljangrad cestica - kontinentalna hrvatska dvorci dvorac znamenitost ponuda turisti
(Photo: Kontinentalna.hr)

Kroz perivoj danas prolazi cesta koja vodi prema granici sa Slovenijom, no unatoč tome ovo je mjesto odlično za šetnju. Od dvorca pa do rijeke Drave možete bezbrižno šetati puteljcima, a nakon toga možete šetnju nastaviti i uz izgrađeni nasip koji štiti ovdašnje stanovništvo od eventualnih poplava. Šetnja po nasipu pružit će vam s jedne strane svježi zrak raznovrsnog drveća, a s druge strane predivan pogled na velika polja koja okružuju dvorac Križovljangrad.

Znamenitosti i aktivnosti blizu dvorca Križovljangrad

Turisti posjet dvorcu Križovljangrad uglavnom planiraju uslijed drugih turističkih aktivnosti na području Cestice. Ovo vinorodno područje može se pohvaliti predivnim brežuljcima po kojima je pravi gušt šetati ili voziti bicikl. Na tim brežuljcima možete stati u nekoliko vinarija koje nude vrhunsku ponudu lokalnih vina, a ujedno možete pojesti i fantastične domaće proizvode u nekom od OPG-ova.

U blizini Dvorca Križovljangrad nalazi se atraktivna Crkva Svetog Lovre u Velikom Lovrečanu s koje pogled za vedrih dana seže sve do Varaždina. Blizu Križovljangrada nalazi se i jedan od samo 4 arboretuma u Hrvatskoj – turistima često zanimljiv Arboretum Opeka s čak 100.000 primjeraka raznih biljaka, drveća, grmova i cvijeća.

dvorac križovljangrad - perivoj krizovljangrad cestica - kontinentalna hrvatska dvorci dvorac znamenitost turisti
Šetnica uz Dravu (Photo: Kontinentalna.hr)

Kroz cestičku regiju protječe vrlo razigran tok rijeke Drave koji je savršena oaza mira za sve ribolovce koji požele loviti ribe u predivnom krajoliku. Također, područje Cestice (i okolice) poznato je po lovnim aktivnostima pa ljubitelji lova mogu uživati u svojim aktivnostima. Na raspolaganju su mnogobrojni vanjski tereni za nogomet, mali nogomet, odbojku na pijesku, itd. Također, tu je i predivno uređena sportska dvorana u kojoj je moguće zakupiti termin za rekreaciju.

Dvorac Križovljangrad nalazi se na manje od 20 kilometara od Varaždina, koji obiluje bogatom poviješću i znamenitostima. Stari grad Varaždin posebno je atraktivan svim turistima jer zbog svoje jedinstvene tlocrtne strukture i pažnje posvećene detaljima – uvijek mami zadovoljne osmjehe posjetitelja. Valja još nadodati kako se u blizini Križovljangrada nalaze razne šilje, od kojih je svakako najpoznatija Špilja Vindija.

Bogata gastro ponuda cestičkog kraja

Regija Cestice spaja predivan tok rijeke Drave s atraktivnim zelenim brežuljcima. Sva ta prirodna bogatstva osim za ugodnu i zabavnu šetnju, vrijedan su izvor raznolike gastro ponude. Naime, u ovim krajevima pronaći čete vrhunske slatkovodne ribe, kvalitetno meso divljači, ali i mnoge vrijedne biljke poput gljiva i kopriva. Sve te prirodne blagodati sjajna su podloga za razvoj vrlo vrijedne i ukusne gastro ponude.

Posebno valja istaknuti Bistro Žmah koji svojim inovativnim pristupom kulinarstvu na gastro scenu cestičkog kraja donosi tradicionalna jela naših predaka u jedinstvenom modernom izdanju. U Žmahu osim odličnih jela i deserata po pristupačnim cijenama, možete kušati i razne vrste vina cijenjenih lokalnih vinarija. Popularno odredište mnogih turista svakako je i poznata Pizzeria Rim u kojoj nastaju vrhunske pizze oplemenjene domaćim sastojcima i dugogodišnjim iskustvom. Želite li uživati u hrani u predivnom tradicionalno uređenom ambijentu – onda je Restoran Stara Preša idealno mjesto za vas.

dvorac križovljangrad - perivoj krizovljangrad cestica - kontinentalna hrvatska dvorci dvorac znamenitost turizam
Pogled na perivoj (Photo: Kontinentalna.hr)

Cestica je zbog svojeg povoljnog i predivnog geografskog položaja odlična lokacija za bijeg od svakodnevnog stresa i napetosti. Poželite li provesti vikend u Cestici na raspolaganju su vam razni smještajni objekti, ovisno o vašim željama i potrebama. Svakako vrijedi istaknuti predivnu vilu Hmooyi Hill Cottage, koja je idealna za odmor većih grupa ljudi – s fantastičnim pogledom na varaždinsku regiju. Za goste sklonije tradicionalnijem ambijentu, svakako je odlična Rural Holiday Home “Rim” koja se nalazi u srcu prirode i pruža fantastičan mir od gradskih gužvi. Dakako, tu su i razne druge smještajne ponude – poput soba za noćenje ili apartmana s predivnim pogledom na brežuljke i varaždinsku regiju.

Zašto posjetiti Križovljangrad?

Križovljangrad je nekada bio važan dio povijesti ovdašnje regije jer se nalazi uz samu granicu sa Slovenijom. Pripijen uz predivan razigrani tok rijeke Drave ovaj će vas dvorac oduševiti svojim predivnim perivojem i bogatom šumom koja se proteže sve do krivudave rijeke. Dvorac Križovljangrad danas nije u najboljem izdanju i više sliči na ruševinu kojoj je hitno potrebna pomoć. Ipak, vanjština dvorca je još uvijek koliko-toliko očuvana pa možete istražiti jedinstveni križasti tlocrt dvorca i zabaviti se povijesnim činjenicama nekada osebujnog vladara Karla Paszthory-ja.

Posjet Dvorcu Križovljangrad ne biste trebali organizirati kao samostalni izlet, već kao dio putovanja cestičkim krajem. Ova regija pruža izrazito puno predivnih vidikovaca okruženih vinogradima i predivnim tradicionalnim vikendicama – te bi vaš posjet trebao obuhvaćati šetnju brežuljkastim krajem uz jednosatni posjet dvorcu Križovljangrad. Šetnja perivojem Križovljangrada i nasipom uz Dravu pružit će vama i vašim klincima uživanje u svježem zraku, nakon čega možete svratiti u jedan od restorana koji nude vrijednu gastro ponudu cestičkog kraja.

Obavezno pogledajte...