Kontinentalna.hr
Image default
DvorciParkovi prirodeSjeverozapadna HrvatskaZnamenitosti

Arboretum Opeka – prošećite jednim od najraznovrsnijih arboretuma srednjoistočne Europe

Tražite kvalitetno mjesto za šetnju i uživanje u bogatom carstvu prirodne raznolikosti? Zanima vas što sve možete vidjeti u arboretumu i zašto je Vinički Arboretum Opeka jedan od najznačajnijih biljnih rezervata u ovom dijelu Europe? Koliko kilometara površine i šetačkih staza obuhvaća Arboretum Opeka i koje neistražene povijesne tajne još uvijek sakriva dvorac Opeka?

Arboretum Opeka jedan je od najpoznatijih parkova u Sjeverozapadnoj Hrvatskoj, ali i ovom dijelu Europe. Gotovo nevjerojatno zvuči podatak da se u ovom arboretumu nalazi čak 100.000 raznovrsnih primjeraka biljaka, drveća, grmova i cvijeća. Prekriven impozantnom biljnom raznolikosti, park donosi predivne staze za šetanju u kojima će uživati i mladi i stari šetači.

Arboretum Opeka Vinica Marčan Dvorac Opeka Park šuma turizam Kontinentalna Hrvatska vikend izlet
(Photo: Kontinentalna.hr)

Tražite li odlično mjesto za šetnju i razgledavanje raznovrsnih biljnih vrsta, Arboretum Opeka odlično je mjesto za vas. Smješten u mjestu Marčan (općina Vinica) u Sjeverozapadnom dijelu Hrvatske, arboretum može poslužiti kao odlična prilika za jednodnevni ili višednevni izlet. U blizini Opeke nalaze se i mnogi drugi sadržaji pa vam zabave i uzbuđenja neće nedostajati.

Opeka jedan od najraznovrsnijih arboretuma u ovom dijelu Europe

Arboretum Opeka jedan je od najraznovrsnijih arboretuma ne samo u Hrvatskoj, već u istočnom dijelu Europe. Park prepun raznovrsnih biljnih vrsta prostire se na čak 64 hektara, a prošaran je mnogobrojnim šetnicama. Prema posljednjim podacima i istraživanjima, u Arboretumu Opeka nalazi se preko 100.000 primjeraka drveća, grmlja i cvijeća što predstavlja iznimno vrijedno prirodno bogatstvo.

U Hrvatskoj sveukupno danas imamo četiri arboretuma pa je ovaj u Vinici svakako važan dio prirodnog nasljeđa. Dapače, mnogi smatraju kako je Arboretum Opeka najvažniji biljni rezervat u Hrvatskoj jer se može pohvaliti s ogromnim brojem raznih biljnih vrsta. U Opeki se nalazi više od 4.000 primjeraka bjelogoričnog drveća, oko 8.000 crnogoričnih stabala te oko 400 raznovrsnih bjelogoričnih i zimzelenih grmova. Dakako, u prostranom parku nalazi se i veliko mnoštvo drugih biljaka i cvijeća – koje čine ovaj biljni rezervat neprocjenjivom vrijednošću Sjeverozapadne Hrvatske.

Arboretum Opeka Vinica Marčan Dvorac Opeka Park šuma turizam putnici
(Photo: Kontinentalna.hr)

Mnoštvo uređenih šetnica za ugodnu šetnju

Arboretum Opeka spomenikom parkovne arhitekture proglašen je 1947. godine, a sam perivoj prema povijesnim pričama oblikovan je još davne 1700. godine. Iako službenih podataka nema, može se samo nagađati kako je točno izgledao park u tim davnim danima. Današnji izgled perivoja oblikovan je sredinom 19. stoljeća kada je upravljanje preuzeo grof Marko Bombelles, koji je sa svojih putovanja donio i mnogobrojne biljne vrste u današnji arboretum.

Park ima mnoštvo šetnica koje se na mnogim mjestima presijecaju pa tako možete bezbrižno šetati po arboretumu. Staze su uređene sitnim šljunkom kako bi sve bilo u skladu s prirodom, no unatoč tome šetnja parkom je izrazito ugodna. Arboretum je podijeljen u dva dijela: ravničarski i brežuljkasti.

Arboretum Opeka Vinica Marčan Dvorac Opeka Park šuma turizam Kontinentalna Hrvatska putovanje
Ulaz u Dvorac Opeka (Photo: Kontinentalna.hr)

Ravničarski dio obuhvaća prvi dio parka u kojem se nalazi i dvorac Opeka i proteže se predivnim livadama na kojima raste raznovrsno drveće i grmlje. Brežuljkasti dio obilježava šuma koja skriva mnogobrojne biljne vrste i zapravo čini srce ovog arboretuma. Za šetače je posebno pogodan ravničarski dio kroz koji se protežu mnoge staze, a sama šetnja uz minimalne uspone nije nimalo naporna – ni za djecu, ni za starije.

Iako park ima mnoštvo uređenih šetnica po kojima možete bezbrižno šetati pola sata ili više (ovisno o kondicijskoj spremi), činjenica je da bi cjelokupno stanje parka moglo biti i bolje. Šetnjom kroz park dobiva se osjećaj da se tamo godinama nije ulagalo u razvoj i održavanje – što nikako nije mamac za nove posjetitelje. Stare oronule klupe baš i nisu pogodne za dugotrajna sjedenja, a most koji vodi na otočić usred bare je urušen. Svemu tome treba pridodati i nesređenu travu u određenim dijelovima parka pa ćete na nekim mjestima zaista osjetiti manjak brige o arboretumu.

Dvorac Arboretum Opeka Vinica Marčan Dvorac Opeka Park šuma turizam Kontinentalna Hrvatska turist
(Photo: Kontinentalna.hr)

Dvorac Opeka i tajnovita povijesna događanja

Zapadni dio Varaždinske županije mnogim turistima baš i nije previše poznat, unatoč tome što je igrao itekako važnu ulogu u nekim povijesnim događanjima. Kroz ovu su regiju vodile neke važne europske prometnice pa je i mnoštvo elitnog društva prolazilo ovim krajem. Samim time i Arboretum Opeka iza sebe ima vrlo zanimljiva povijesna događanja, koja su nažalost oskudno istražena.

Dvorac Opeka danas je oronula ostavština nekog prošlog doba. Iako se o obnovi dvorca priča već godinama, stvari nikako da se pomaknu na bolje. Oko dvorca Opeke danas raste visoka trava, dio dvoraca je zagrađen od pogleda javnosti, a ono malo dvorca što se vidi je u poprilično lošem i derutnom stanju. Vjerujemo kako će se uskoro zaista krenuti s obnovom dvorca jer šteta bi bilo da takvo zdanje usred bogatog arboretuma utone u zaborav prošlosti.

Arboretum Opeka Vinica Marčan Dvorac Opeka Park šuma turizam Travel
(Photo: Kontinentalna.hr)

Prema pričama lokalaca, u dvorcu se u nekim davnim prošlim vremenima odvijao vrlo aktivan javni život. Održavane su mnogobrojne proslave, balovi i razna druga događanja koja su nerijetko ugošćivala najelitnije društvo ovog dijela Hrvatske i Europe. Također, dvorac je navodno podzemnim tunelima povezan s raznim drugim mjestima, no sve to još uvijek nije u potpunosti istraženo – i obavijeno je velom tajne.

Znamenitosti u blizini Arboretuma Opeka

Posjet Arboretumu Opeka možete organizirati kao jednodnevni izlet za svoju bolju polovicu ili cijelu obitelj, no nećete pogriješiti i ako više dana odlučite boraviti u Vinici i okolnim mjestima. Naime, Arboretum Opeka nije jedina prirodna atrakcija i kulturna znamenitost koju u ovom zapadnom dijelu Varaždinske županije možete vidjeti. Ovdašnje područje poznato je po raznim špiljama pa uz posjet Arboretumu Opeka svakako preporučujemo i posjet špilji Vinica. Također, predivan prizor je i vodopad zabavnog naziva “De kubila šči” (hrv. gdje kobila piša) koji se u zimskim hladnim danima često smrzava i bude još atraktivniji za posjetitelje.

Arboretum Opeka Vinica Marčan Dvorac Opeka Park šuma turizam okolica varaždina
Predivni prizori Arboretuma Opeka (Photo: Kontinentalna.hr)

Svega nekoliko kilometara od Marčana i Dvorca Opeka, nalazi se još jedan dvorac Križovljan grad. Nažalost i ovaj je dvorac podlegao zubu vremena i već godinama nije održavan pa je pogodan samo za razgledavanje izvana. Svi željni šetnje mogu prošetati predivnim brežuljkastim dijelovima općine Vinica i Cestica, a ljubitelji vina sasvim sigurno će uživati u nekoliko vinarija i popularnoj vinskoj cesti.

Područje Vinice poznato je i po dentalnom turizmu jer se u ovom mjestu nalazi nekoliko vrhunskih zubara koji će po pristupačnim cijenama otkloniti sve probleme sa zubima. Ljubitelji sporta mogu uživati na nogometnim, košarkaškim i odbojkaškim terenima – te upotpuniti svoj izlet zabavnim sportskim događanjima.

Smještaj i gastro ponuda viničkog kraja

Općina Vinica obuhvaća ravničarsko-brežuljkasti reljef, a poznata je po uzgoju kvalitetnih vina. Na brežuljkastom dijelu Vinice nalazi se nekoliko predivnih kuća za odmor koje pružaju mir i tišinu, ali i predivan pogled koji seže sve do 15 km udaljenog Varaždina. Uz kuće za odmor, višednevnim posjetiteljima na raspolaganju su i novo uređeni apartmani, kao i sobe te seoski turizmi.

Hiža Golubić predivna je autohtona kuća sagrađena još davne 1778. godine koja turistima omogućava boravak u tradicionalno uređenom okruženju – pružajući savršen mir za odmor od svakodnevnog stresa. Iz ponude valja izdvojiti i Family apartman Vinica koji se smjestio tik do ribolovnog jezera, a svojim gostima pruža uživanje u hidromasažnoj kadi i obilju zabave za djecu.

Arboretum Opeka Vinica Marčan Dvorac Opeka Park šuma turizam izlet
Prirodno bogatstvo Opeke (Photo: Kontinentalna.hr)

Predio Vinice i okolnih mjesta poznato je lovno i ribolovno područje pa ovdje možete kušati razne gastro specijalitete. Nedaleko Vinice, u samom srcu lovnog turizma, smjestio se Restoran Zelendvor koji svojim gostima donosi tradicionalnu ponudu hrane bazirane na vrhunskom mesu divljači. Poželite li kušati tradicionalne gastro specijalitete u modernom i atraktivnom izdanju – preporučujemo da svratite do Bistro Žmah u obližnjem Babincu (cca 5 km vožnje).

Zašto posjetiti Arboretum Opeka?

Arboretum Opeka smješten je u zapadnom dijelu Varaždinske županije (mjesto Marčan, općina Vinica) i jedan je od tek četiri arboretuma u Hrvatskoj. Svojom biljnom raznolikosti ovaj arboretum pripada društvu najraznovrsnijih i najvrjednijih arboretuma u ovom dijelu Europe, a u parku na 64 hektara skriva čak 100.000 primjeraka biljaka, drveća, grmlja i cvijeća. Iako bi uređenost parka i staza mogla biti bolja, činjenica je da je Arboretum Opeka odlično mjesto za šetnju i zabavu svih generacija posjetitelja.

Arboretum Opeka Vinica Marčan Dvorac Opeka Park šuma turizam
Šetnica po Arboretumu Opeka (Photo: Kontinentalna.hr)

Tražite li lokaciju za odličnu vikend šetnju sa svojom boljom polovicom ili obitelji – Arboretum Opeka sjajan je odabir. Mnoštvo šetnica omogućava vam višesatno uživanje u svježem zraku te pruža odmor i odmak od užurbane svakodnevice. Uz sam park vidjet ćete i nekada popularni dvorac Opeka i upoznati dio bioraznolikosti ovog kraja. Nakon šetnje u obližnjim restoranima možete isprobati vrhunska jela od divljači, ali i uživati u okusima slatkovodnih riba rijeke Drave. Sve u svemu, Arboretum Opeka je odlična ideja za vikend izlet obitelji i parova.

Obavezno pogledajte...